CSA Maasstad Ziekenhuis, verbouw bestaand pand

Specialisatie: Medische zorg
Opdrachtgever: Maasstad Ziekenhuis
Directievoerder: De Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs
Locatie: Deventerseweg 64 te Barendrecht
BVO ca.: 1100

Voor het Maasstad Ziekenhuis heeft van Waning een CSA (Centrale Sterilisatie Afdeling) in een bestaande bedrijfshal te Barendrecht gebouwd.

De oppervlakte van circa 1.100 m groot moest in de eindsituatie voor wat betreft hygiëne aan de hoogste eisen voldoen, omdat er medische instrumenten worden schoongemaakt.

De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) verzorgt het reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische instrumenten voor de operatiekamers, poliklinieken en de verpleegafdelingen. In een proces van reiniging, desinfectie en sterilisatie worden de instrumenten van vuil, via schoon/niet steriel, naar steriel verwerkt. Elk van deze drie stappen gebeurt in een aparte ruimte. Het vuile materiaal komt binnen in de desinfectieruimte. Na reiniging komt het in de inpakruimte terecht, waar het wordt gecontroleerd, samengesteld en ingepakt voor sterilisatie. En als laatste komt het steriele materiaal in het steriele magazijn, van waaruit het weer wordt gedistribueerd.

De CSA staat op een eigen verhoogde betonvloer en heeft een eigen (beloopbaar) plafond wat gekoppeld is aan een nieuw geplaatste staalconstructie. Alle wanden, kozijnen, deuren, vloerafwerking en de installaties zijn volgens het cleanroom principe gemaakt en afgewerkt.

In de gevel zijn nieuwe kozijnen en een geperforeerde stalen zonwering geplaatst, inclusief een kleine uitbouw van het bestaande bedrijfspand zelf met bijhorende schijngevel.

Het project is tot tevredenheid van de opdrachtgever gerealiseerd in de afgesproken bouwtijd