Herinrichten pand Dreamhouse

Specialisatie: Bedrijfs- en industriebouw
Opdrachtgever: Manhave Kruiskade B.V.
Architect: Claus en Kaan architecten Rotterdam
Directievoerder: Molkenboer Bouwproject Management
Locatie: Kruiskade hoek Karel Doormanstraat te Rotterdam
BVO ca.: 1000

Het gebouw op de hoek van de Kruiskade en de Karel Doormanstraat in het centrum van Rotterdam is herontwikkeld. Het pand werd in 1955 gebouwd als Martin’s Tearoom naar het ontwerp van de bekende architecten Van de Broek en Bakema. Afgelopen jaren huisveste o.a. het American Dream Café in het nu leegstaande gebouw dat in 2010 is aangewezen als Rijksmonument als onderdeel van het Lijnbaanensemble.

Eigenaar Manhave Vastgoed BV uit Rotterdam wilde het verwaarloosde pand herontwikkelen en het een winkelfunctie geven. Door de monumentenstatus is onderzoek gedaan wat door de aanwijzing als monument beschermd wordt van het pand en wat er aan het pand veranderd kon worden. Van de oorspronkelijke Tearoom zijn echter nauwelijks sporen bewaard gebleven. Er is weinig meer dan het betonskelet en zelfs dat werd flink onder handen genomen bij eerdere verbouwingen.

Aangezien het pand de status van rijksmonument heeft is er derhalve in het nieuwe ontwerp rekening gehouden met volume, horizontaliteit, materiaal en textuur die refereren naar de lijnbaanensemble uit de jaren vijftig.

Doelstelling van de opdrachtgever was het herontwikkelen naar een volwaardig pand als onderdeel van de Lijnbaan ensemble met de transparantie die vereist is voor winkelfuncties.
Het ontwerp, uit handen van Claus en Kaan architecten te Rotterdam, omvat hiervoor een nieuwe gevelindeling en aanpassingen van de vloeren waarbij het betonnen casco evenals de originele schokbetonnen geveldelen aan de oost- en zuidgevel van de tweede verdieping, werden behouden maar wel versterkt. Het casco is geheel gestript, de balken zijn aan de onderzijde versterkt met opgelijmde koolstofwapening en de vloeren hebben een constructieve deklaag gekregen. Onder het pand bevindt zich een betonnen kelder en het is gefundeerd op betonnen palen. Alle gevels zijn volledig vernieuwd. Boven de transparante begane grondgevel vormt de overstekende eerste verdieping een verbindend element tussen de Lijnbaanwinkels en de City House flat. De vooruitspringende geveldoos, opgebouwd uit verticale vinnen, brengt de plastiek terug in de gevel en versterkt de geleding van het bouwvolume. De dakopbouw volgt de originele bouwcontour. De glasgevel op de begane grond is standaard, maar heeft een zeer grote inbraakwerendheid.

Door deze aanpassingen werd de monumentenstatus versterkt en werd dit schakelpand weer een volwaardig onderdeel van het winkel- en horeca-ensemble rond de Lijnbaan.

Dit pand is hoofdzakelijk in gebruik bij het juweliersbedrijf Schaap & Citroen.

De bouwkundige werkzaamheden werden door Van Waning uitgevoerd.