Herinrichting voormalige bioscoop Lumière tot winkelgebouw

Specialisatie: Horeca & hotels
Opdrachtgever: Manhave Vastgoed B.V.
Architect: Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn B.V.
Directievoerder: Architectenbureau Wim de Bruijn
Locatie: Lijnbaan te Rotterdam
BVO ca.: 2410

De voormalige bioscoop/theatergebouw Lumière werd verbouwd tot winkelcentrum. Hiertoe moesten de bestaande zalen, foyers en de bijbehorende ruimten worden gesloopt c.q. ontmanteld. Ook de schuine vloer in de grote zaal moest plaats maken voor een nieuw vloer. In de hoge grote zaal werd een verdiepingvloer gemaakt. Hiervoor werd een nieuwe, onderheide betonvloer en fundering in het pand aangelegd. Ook de gevels aan de Lijnbaan zijde werden volledig vernieuwd. De locatie van dit gebouw op een van de drukke kruispunten van de Lijnbaan was een uitdaging voor het logistieke proces rond de bouw. De gehele sloop tot casco werd via de achterzijde uitgevoerd. Hier bevindt zich echter slechts een doodlopende straat waar ook de bevoorrading van de winkels in de omgeving plaatsvindt. Een bijkomend probleem vormde de asbestsanering van met name de plafonds in de grote zaal en de foyer.

Aan de Lijnbaan zijde was slechts en strook van ca. 2,50 m1 beschikbaar als werkruimte.

In bouwteam werd dit complexe project in goede samenwerking met opdrachtgever en zijn adviseurs ontworpen en gerealiseerd. De inbreng van Van Waning in het bouwteam was haar technische en financiële expertise op het gebied van verbouwingen en renovaties van utilitaire werken.

Van Waning had tot taak het gebouw semie-casco op te leveren waarna huurders zelf de afbouw/inrichting van hun winkel ter hand moesten nemen.

In goed overleg met gemeente en winkeliers zowel in de voorbereiding als in de uitvoering kon het project volgens plan worden gerealiseerd.

Gerelateerde projecten in Horeca & hotels