Nieuwbouw 30 woningen Simonshaven

Specialisatie: Bijzondere woningbouw
Opdrachtgever: Woonstichting De Zes Kernen
Architect: HDK architecten
Directievoerder: Woonstichting De Zes Kernen
Locatie: Beverwijkstraat 13-23, 27-39, 43-53, 57-77 te Simonshaven

De ruime eengezinswoningen zijn gesitueerd aan de rand van het dorp en grenzen aan het prachtige natuurgebied Bernisse. Tijdens de planontwikkeling is rekening gehouden met de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Zo is extra gelet op energiebesparing, een gezond binnenmilieu, veiligheid en vermindering van de milieubelasting.

Dit woonproject bevat 30 appartementen (huur) met nog zes ruime eengezinswoningen (koop). Hier wordt landelijk wonen gecombineerd met een riante ligging. BVO van de appartementen is ca. 105 m2. De inhoud van de woningen is ca. 425 m3. De gevel is uitgevoerd in baksteen, gevelbeplating en gevelpannen. De buitengevels zijn geïsoleerd. In het gevelmetselwerk zijn de noodzakelijke dilataties aangebracht. De binnenspouwbladen en binnenwanden van de woning zijn in kalkzandsteen uitgevoerd. 

De appartementen zijn verdeeld over twee blokken. Beide appartementsgebouwen liggen met de achterzijde aan het water en met de voorzijde, de galerijkant van de 1e verdieping en de voordeuren, aan het openbare terrein.
Het ene blok bestaat uit twee blokjes van zes en zeven appartementen. Deze zijn gekoppeld door een loopbrug op de eerste verdieping. Het andere blok bestaat uit drie blokjes van vijf, zes en zes appartementen, die ook op de verdieping worden gekoppeld door een loopbrug. Beide blokken hebben voor de woningen op de verdieping een eigen lift.

Alle woningen bestaan uit een woonkamer, keuken, badkamer, toilet, twee slaapkamers en een opslagruimte. De appartementen op de verdieping hebben een extra hoge woonruimte en slaapruimte dankzij een optimale benutting van de kap. De pannengevels lopen gedeeltelijk door tot aan het waterniveau. De tussenliggende balkons hebben prachtig uitzicht over het water en liggen op het zuiden, respectievelijk zuidwesten. Alle woningen hebben een eigen berging op de begane grond.

De woningen zijn alle opgetrokken uit baksteen met een kap van dakpannen. Deze kap is zowel dak als gedeeltelijk gevel. De galerijkant van de appartementen heeft een ruim bemeten goot die de onderbreking vormt tussen de pannen en de betondelen op de galerij. En die tegelijkertijd dient als een aangenaam afdak voor de galerij.