Nieuwbouw basisschool en sporthal met kantine de Vrijenburgpoort

Specialisatie: Scholenbouw
Opdrachtgever: Gemeente Barendrecht
Architect: Cita architecten BNA
Directievoerder: Cita architecten BNA
Locatie: Hertenburg 32 te Barendrecht
BVO ca.: 4245

Het multi-functionele gebouw ‘de Vrijenburgpoort’, beschikt over een 16-klassige basisschool, 4 multifunctionele lokalen, een sporthal met bijbehorende ruimten, 3 groepen kinderopvang, 2 groepen buitenschoolse opvang en 2 peuterspeelzalen van de Stichting Kinderopvang Barendrecht. De sporthal heeft centraal gestaan in dit plan. Het is omringd door de school, kinderopvang en het entreegebouw.

In het nieuwe voorzieningencluster is Volleybalvereniging ‘Spirit’ de hoofdgebruiker van de sporthal en is  tevens ook exploitant van de kantine. Op de begane grond bevindt zich o.a. de kinderopvang. Deze is aan de zuidzijde gelegen en beschikt over een eigen speelterrein. De school ligt aan de fietsroute en rond het schoolplein met het multifunctionele sportveld. De sporthal ligt aan de westzijde met een eigen entree en ontmoetingsruimte.

De buitenschil van het gebouw is steenachtig, voornamelijk baksteen. De binnenzijde is informeler met hout en glas rond het buurtplein met het multifunctionele sportveld. Door de compacte opzet kunnen alle voorzieningen van elkaar profiteren. 

Van Waning heeft voor dit project de bouwkundige- en de afbouwwerkzaamheden uitgevoerd en de werken door derden gecoördineerd. Dit is inclusief de terrein- en binneninrichtingen.