Nieuwbouw kantoor en werkplaats MOB DDW voor ECT

Specialisatie: Bedrijfs- en industriebouw
Opdrachtgever: ECT Delta Terminal BV – Havenbedrijf Rotterdam
Architect: Broekbakema
Directievoerder: BCA Bouwkundig & Civieltechnisch adviesbureau
Locatie: Europaweg 875 te Maasvlakte Rotterdam
BVO ca.: 3205

De bouw van dit kantoor en werkplaats omvat een kantorendeel van drie verdiepingen met daarin kantoor- en vergaderruimten, een kleed- wasaccommodatie, een keuken en personeelskantine. Indeling is soortgelijk als bij sportfaciliteiten. Tegen het kantoorgedeelte is een bedrijfsruimte aangebouwd met daarin een werkplaats met garage, olieopslagplaats en traforuimte. Het gebouw is opgebouwd uit dragende prefab beton elementen, ingevuld met kanaalplaat vloeren. De werkplaats bestaat uit een staalconstructie met een staalplaten dak. Beide daken zijn voorzien van bitumineuze dakbedekking. De gevel is met structurele beglazing afgebouwd.

In het ontwerp van het nieuwe multifunctionele utiliteitsgebouw van de ECT zijn karakteristieke kenmerken van de haven verwerkt. Door het gehele gebouw is de hoogte van NAP gedecoreerd, welke door de grote glasoppervlakte van de gevels goed is te zien. De beglazing is voorzien van verhoogde zonwerende coating. Hierdoor is het gebruik van lamellen overbodig wat ten goede is gekomen aan het ontwerp.

Overige duurzame ingrepen op de installaties onder andere het toepassen van:

–   armaturen met een laag energieverbruik;

–   het ‘grijswater’ en ‘zwartwater’ wordt gescheiden afgevoerd;

–   waterbesparende kranen voor het drinkwater;

–   de gevelsystemen zijn demontabel geconstrueerd. Er is getracht zo weinig mogelijk materialen/ bouwdelen met elkaar te verlijmen. Hierdoor zijn de mogelijkheden breder voor het hergebruiken van het systeem;

–   over het algemeen zijn er, ook in de afwerking, materialen toegepast met een lange levensduur.

Gedurende de bouwperiode zijn de naastgelegen containerterminals operationeel gebleven. Tussen de dagelijkse drukke verkeerstroom van vrachtwagens en andere logistieke routes heeft Van Waning zijn werkzaamheden uitgevoerd.

Van Waning heeft als hoofdaannemer de bouwkundige werken ruw- en afbouw, alsmede de E- W- installaties uitgevoerd.