Nieuwbouw Melanchthon school

Specialisatie: Scholenbouw
Opdrachtgever: Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs
Architect: Broekbakema
Directievoerder: Moonen Pryma Plan
Locatie: De Zijde 3 te Bergschenhoek
BVO ca.: 6500

In Bergschenhoek is de nieuwbouw gerealiseerd van een schoolgebouw voor Gymnasium, Atheneum en HAVO, genaamd Melanchthon. Melanchthon is een Christelijke scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs (CVO) met vestigingen in Rotterdam, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk. CVO bestuurt zeven scholen en is met ruim 22.000 leerlingen één van de grotere schoolbestuurders van Nederland.  De meeste CVO-scholen zijn brede scholengemeenschappen met meerdere vestigingen. Ze verzorgen onderwijs op alle niveaus, van gymnasium tot praktijkonderwijs, op 40 verschillende locaties.

Deze opdracht is verworven als Design & Build project. Het ontwerp is van architectenbureau BroekBakema, met als onderwerp “landschap in de school, het verbinden van binnen en buiten”. Uniek bouwkundig kenmerk is dat Melanchthon op een dijklichaam is gebouwd. Het beschikt over een drie verdiepingen hoog atrium en een gemeenschappelijke aula. De gevel van de verdiepingen is van baksteen. Op dijkniveau is het gebouw toegankelijk met rondom veel glas. Bovenop de dijk kijkt men uit over de Hogesnelheidslijn en de nieuwe gemeente Lansingerland. Buiten de bouwkundige uitdagingen zijn deze ook bouwfysisch uitgewerkt, zodat er geen overlast is van de omgeving en het kan fungeren als optimaal studeercomfort. Lokalen kunnen door middel van grote schuifwanden worden geopend en in relatie worden gebracht met andere onderwijsgebieden in een steeds wisselende configuratie.

Om het mooie uitzicht op het Landscheidingspark te omkaderen is een levensgroot venster gemaakt in de sudokuruimte. Het grote raam begint op vloerniveau – liggend kan men naar buiten kijken over het park. De natuur komt binnen.

Tijdens het Design and Build traject is Van Waning verantwoordelijk geweest voor het aansturen van architect, constructeur en installateur tot definitief ontwerp, waarna het project geschikt voor uitvoering is gemaakt door middel van bestek en uitvoeringstekeningen.

In bouwteam was Van Waning verantwoordelijk voor de bouwkundige werkzaamheden en de coördinatie van derden.