Nieuwbouw onderwijscluster Paltelaan

Specialisatie: Scholenbouw
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Architect: Spring architecten
Directievoerder: ABC Management Groep B.V.
Locatie: Paltelaan 3 en 5 te Zoetermeer
BVO ca.: 3500

In opdracht van de gemeente Zoetermeer, is aan de Paltelaan in Zoetermeer een nieuw onderwijscluster gerealiseerd. Het huisvest de basisscholen de Vijverburg en de Paulusschool en twee combinatiegroepen PSZ/BSO.  Spring architecten heeft het gebouw zo ontworpen dat de twee bouwdelen en het bindende tussenlid, hun eigen identiteit hebben. Het ontwerp is kleinschalig en passend in zijn omgeving. De interieurs zijn ruimtelijk van opzet met veel aandacht voor multifunctionaliteit, kleur, licht en materiaalgebruik. Het gebouw is een voorbeeldproject voor een duurzame, frisse school. Bijzonder zijn de schuine daken van de beide schoolgebouwen.

De school beschikt over een kelder en twee bouwlagen waar ruimte wordt geboden aan 16 lokalen (waaronder ook een gymzaal), atriums en diverse multifunctionele ruimtes. De kelder is toegankelijk gemaakt door de hellingbaan die bereikbaar is vanaf het schoolplein. De hoofddraagconstructie is een combinatie van een staalconstructie en betonnen prefab elementen. De gevels zijn opgebouwd uit hoog geïsoleerde HSB elementen als binnenspouwblad, en met traditioneel metselwerk als buitenspouwblad. Overige bijzonderheden van dit project zijn de schuine daken van de beide schoolgebouwen. De daken zijn uitgevoerd in mossedum of wel groene daken.

Deze school voldoet aan de gestelde eisen die gelden voor een frisse school klasse B en heeft een GPR norm van 8,0. Dit is onder andere gerealiseerd door de hoog geïsoleerde Rc waarden van de gevels en daken, isolerende beglazingen en installaties die hierop zijn afgestemd.

Van Waning is verantwoordelijk geweest voor de bouwkundige-, constructieve en afbouw werkzaamheden (werken van derden zijn door ons op dit werk gecoördineerd).

Voor de afbouw heeft Van Waning het timmerwerk, het tegel- en schilderwerk uitgevoerd, systeemwanden en plafonds aangebracht, en alle overige ruimtes voorzien van de benodigde wand-/vloerafwerkingen. De afbouw is afgestemd op het primaire onderwijs.

De nieuwbouw was nabijgelegen van de bestaande locatie. Na oplevering is de school verhuisd. Gedurende de bouwperiode is de school dan ook operationeel gebleven.