Nieuwbouw zorgcomplex 137 zorgappartementen

Specialisatie: Bijzondere woningbouw
Opdrachtgever: Wavo Ontwikkeling B.V.
Architect: 01-10 Architecten B.V.
Directievoerder: M. Rodenrijs Bouwbegeleiding
Locatie: Slinge te Rotterdam
BVO ca.: 12600

Voor de zorgaanbieder Aafje, heeft WaVo (samenwerking tussen Van Waning en VORM bouw) in een turn-key overeenkomst een zorgcomplex gebouwd aan de Slinge te Rotterdam-Charlois. Op basis van een technisch programma van eisen, is zowel het ontwerptraject alsmede de uitvoeringfase uitgevoerd. Het ontwerp is van architectenbureau 010 Architecten.

Het complex bestaat uit twee woontorens die op de begane grond verbonden zijn door gezamenlijke welzijnsvoorzieningen. Totaal beschikt het complex over 139 woningen waarvan er 40 zelfstandige zorgappartementen zijn met als doelgroep “zelfstandig wonen en beschermd wonen”, 11 woongroepen met gezamenlijke woonkamers en 97 wooneenheden. Het complex is aangesloten op stadsverwarming.

De constructie bestaat uit een betonnen draagconstructie. Het is een combinatie van in het werk gestorte stabiliteitskernen van liften en trappenhuizen. Binnenspouwbladen zijn in prefab betonwanden uitgevoerd en de vloeren in breedplaat systeemvloeren. De gevel bestaat uit traditioneel metselwerk en kunststof kozijnen. Uit de gevel springen diverse prefab betonnen balkons. De daken van de woontorens zijn uitgevoerd in bitumen dakbedekking welke voorzien zijn van een ballastlaag. Het dak van de gemeenschappelijke ruimte is voorzien van een groen dak. Beide torens beschikken over een gevel wasinstallatie.

De complete afbouw is afgestemd op de wensen en eisen van Aafje. Hiertoe behoorde onder andere ook het domotica zorgsysteem. Het is een systeem waarbij de cliënt meer in regie heeft en het de werkdruk bij een zorgverlener verlaagd. Domotica zal in de toekomst een steeds belangrijke rol in de zorg krijgen. Overige uitgevoerde afbouwwerkzaamheden zijn timmerwerken, systeemwanden & -plafonds, wand- en vloerafwerkingen en schilderwerken. In de gemeenschappelijke ruimte is een café-brasserie opgenomen.

De uitvoering betreft de bouwkundige- (inclusief afbouw), en constructieve werkzaamheden, de complete installaties en de terreininrichting. Voor het inrichten van het terrein zijn o.a. parkeer-plaatsen, slagbomen, terreinverharding en diverse begroeiingen aangebracht. Werkzaamheden van de NUTS leveranciers heeft WaVo gecoördineerd.