RDM scheepsbouwloods fase 2 Franklin

Specialisatie: Bedrijfs- en industriebouw
Opdrachtgever: Havenbedrijf Rotterdam N.V.
Architect: Adcom 2000 Architecten & Ingenieurs B.V.
Directievoerder: Adcom 2000 Architecten & Ingenieurs B.V.
Locatie: Heijplaatstraat 17 te Rotterdam Heijplaat
BVO ca.: 2800

De Scheepsbouwloods in de Rotterdamse Waalhaven was tot de jaren negentig in gebruik van de vermaarde scheepswerf de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Na het faillissement van RDM eind jaren 70 kwam de bijna 30.000 m2 grote loods in handen van Havenbedrijf Rotterdam. In het kader van de herontwikkeling van de Rotterdamse Stadshavens laat het Havenbedrijf de Scheepsbouwloods renoveren tot een moderne en multifunctionele bedrijfshal met kantoorruimten. De renovatie van de Scheepsbouwloods omvat onder andere de isolatie van twee gebouwdelen: de entree met liftschacht, trappenhuis en sanitairblok en twee entresol kantoorlagen die zich achter de entree, in de loods, bevinden. Daarnaast werd de kopgevel verbouwd. In de gevel werd een kubusvormige vliesgevel geplaatst die de entree een stijlvolle aanblik geeft.

Voor de thermische isolatie werd gezocht naar een dampopen oplossing aan de binnenzijde van de gevels. De eerste gedachte van projectleider ging uit naar binnenblad met spouw, maar dit zou betekenen dat er ventilatiegaten in de buitengevel gemaakt moesten worden en dat zou ten koste gaan van het authentieke karakter van de gevel. Bovendien zou in zo’n constructie een dampremmende folie toegepast moeten worden met risico op lekkage en vochtproblemen tot gevolg. Na intensief speurwerk (mede geïnspireerd op de oplossing zoals gekozen bij de restauratie van het Rijksmuseum) stuitten wij op een geschikte oplossing: Multipor minerale isolatieplaten. Hij kende Multipor wel, maar alleen als plafondtoepassing. Bij een presentatie werden voorbeelden getoond van Multipor als gevelisolatie. Toen was duidelijk dat dit het product was wat werd gezocht. De isolatieplaten werden gemonteerd tegen de binnenzijde van de bakstenen kop- en zijgevel. De platen hebben een dikte van 100 mm en werden afgewerkt met een door wapeningsgaas verstevigde ruwe pleisterlaag. Die ruwe afwerking is een wens van de opdrachtgever die de oude industriële afwerking zoveel mogelijk in tact wilde laten. Binnenkort verhuurt het Havenbedrijf het kantoor en de hal aan Franklin Offshore. Eén van ’s werelds grootste offshore bedrijven neemt dan zijn intrek in een gedeelte van de Scheepsbouwloods. Het bedrijf is een specialist in het aanmeren, vastleggen, optuigen en uitrusten van offshore vaartuigen en objecten. Met de ingebruikname van de loods krijgt de herontwikkeling van het RDM terrein een nieuwe impuls. De ambitie is om het RDM terrein een plaats te laten zijn voor havenactiviteiten, innovatieve bedrijven en onderwijsinstellingen. De afkorting RDM staat daarom voortaan voor Research, Design and Manufacturing.

Van Waning heeft voor dit project zowel de bouwkundige werkzaamheden alsmede alle installaties uitgevoerd; daarnaast de werkzaamheden van derden gecoördineerd.