Restauratie Historische panden Rechter Rottekade

Specialisatie: Bedrijfs- en industriebouw
Opdrachtgever: Stadsherstel Historisch Rotterdam NV
Architect: Mars Interieur Architecten
Locatie: Rechter Rottekade te Rotterdam
BVO ca.: 425

Stadsherstel Historisch Rotterdam NV werd op 9 oktober 1980 opgericht. Het initiatief daartoe werd genomen een groep Rotterdamse particulieren, instellingen en bedrijven onder leiding van de heer Mr. J. Dutilh om in navolging van voorbeelden elders in Nederland actief bij te gaan dragen aan het behoud van historisch erfgoed in de stad Rotterdam. Bezorgdheid over het toenmalige gemeentelijk beleid met betrekking tot monumenten en historische structuren was een belangrijke drijfveer.

Eind tachtiger jaren drong ook bij de locale bestuurders het besef door dat behoud en instandhouding van het historisch erfgoed een verrijking van de stad kan betekenen; dat het niet alleen een daad van cultuurbehoud is maar een belangrijke vestigingsfactor voor bewoners, instellingen en bedrijven. Aanleiding voor de gemeente Rotterdam zich aan te sluiten bij het reeds bestaande particuliere Stadsherstel initiatief.

Dankzij Stadherstel Historisch Rotterdam zijn de oudste woonpanden in de Rotterdamse binnenstad gerestaureerd onder leiding van Architectenbureau Mars en door Koninklijke Aannemingsmaatschappij Van Waning. Dit kleine complex is het laatste herkenningspunt van de oorspronkelijke bebouwing van de Rottekade en dateert van rond 1700. De woning op nummer 407 heeft zeldzame plafond- en muurschilderingen van onder andere de gebroeders Elias bestaande uit een prachtige gebeeldhouwde schoorsteen van Braziliaans palissanderhout en een gaaf houten trappenhuis in Rococostijl.

De werkzaamheden bestonden voornamelijk uit funderingsherstel met buispalen, vervangen van balklagen en vloeren, traprestauratie, gevelherstel metsel- en voegwerk, kozijnen herstel, vervangen schuiframen met toepassing monumentenglas, vernieuwen wandbespanningen, herstel en reiniging wand- en plafondschilderingen, herstel stukadoorswerk inclusief lijstwerk.

Het project werd uitgevoerd met inbegrip van het vervangen van de installaties.

De woningen is in de zomer van 2007 opgeleverd aan de nieuwe huurders.