Verbouw en herindelen Museumhotel

Specialisatie: Horeca & hotels
Opdrachtgever: Delft Museumhotel Vastgoed B.V.
Architect: OD 205 architectuur
Directievoerder: OD 205 architectuur
Locatie: Phoenixstraat 50a te Delft
BVO ca.: 800

Het pand is in 1908 oorspronkelijk gebouwd als hoofdgebouw van het Nederlands Hervormd Rusthuis en ontstaan als Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Een ouder gedeelte daarvan langs de Schoolstraat bestaat nog en is als rijksmonument beschermd. Het gebouw kan worden gezien als een relatief late toepassing van – sobere – neorenaissance vormen en is als gemeentemonument beschermd vanwege de relatie met het nog bestaande oudere gedeelte van het Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Het pand is daarna inpandig verbouwd tot een gebouw dat gedurende lange tijd door verschillende bankinstellingen is gebruikt als bankgebouw. De begane grond en eerste verdieping hebben hiervoor gediend, de ruimte onder de kap heeft voornamelijk gefunctioneerd als archief en installatieruimte. Het Museumhotel, met eerst een vestiging aan de Oude Delft en later de uitbreiding Holland Residence aan de Schoolstraat, heeft in 2004 besloten het pand, na ruim een jaar leegstand, te kopen ten behoeve van een nieuwe vestiging c.q. uitbreiding van haar 4-sterren hotelketen met 15 kamers inclusief bijbehorende accommodaties zoals receptie, ontbijtruimte en keuken.

Vanwege de monumentstatus van het gebouw zijn diverse aspecten behalve het architectonische aspect, zoals gebouwstructuur, bouwkundige staat en zelfs kleuren, eerst zorgvuldig in kaart gebracht voordat verkend werd hoeveel kamers er ondergebracht konden worden. Het gebouw was bovendien niet, zoals voor een 4-sterren hotel vereist, van een personenlift voorzien. Een gecompliceerd gegeven als er daarbij ook nog rekening gehouden moest worden met funderingsresiduen van een te slopen kluis en met het feit dat in de kap voor de liftuitloop geen doorbrekingen gemaakt mochten worden. De gebouwstructuur is leidend geweest in de uiteindelijke vastlegging van afmetingen en de posities van kamers, waarvan één bijzondere: een suite op de 2e verdieping onder de kap met een romantisch uitzicht op de Oude Kerk. Bezoekers ervaren op de begane grond een royale ontvangsthal annex receptie en ontbijtruimte met uitzicht op het oude hofje; de weg naar de kamers dient zich met een vanzelfsprekendheid aan, alsof hier altijd al een hotel heeft gestaan.

Van Waning verzorgde de bouwkundige werkzaamheden en coördineerde de werkzaamheden van derden.