Verbouw pand tot Wolfert College

Specialisatie: Scholenbouw
Opdrachtgever: Stichting B.O.O.R.
Architect: Anton Vermeulen architecten Avesaa B.V.
Directievoerder: Penta Rho
Locatie: Walenburgerweg 130 te Rotterdam
BVO ca.: 4500

In opdracht van de Stichting B.O.O.R. werd het oude leegstaande pand aan de Walenburgerweg 130, dat stamt uit de 60er jaren en voorheen ondermeer dienst heeft gedaan als de textielbeurs “Homobonus” van Rotterdam en het Gemeentelijk Reken Centrum, door Van Waning als Design & Build project gerenoveerd tot een eigentijds schoolgebouw. De toekomstige thuisbasis van het Wolfert College. De leerlingen worden in een persoonlijke sfeer begeleid in het maken van hun keuzes d.m.v. aandacht in de klas, op het toneel of het sporten, dus zijn behalve goede lokalen een auditorium en gymzaal van groot belang.

Het volledige programma met bijbehorende onderwijsvisie blijkt meer dan prima in het gebouw te passen, waarbij het oude gebouw zelf volledig in ere werd hersteld. Met een geheel vernieuwd entree-gebied met pauzeplaats aan het binnenhof. Met een heldere en overzichtelijke interne ontsluiting. Met herkenbare domeinen voor de verschillende onderdelen van de school. Met de gevraagde hoogtes ten behoeve van de gymzaal, auditorium en aula. Met een open leercentrum c.q. mediatheek c.q. examenzaal. Met een inpandige fietsenstalling én parkeergarage. En met wat extra meters per lokaal om het (onhandige onderwijs-)stramien van ongeveer 4m50 bij 4m50 te pareren.

Met het herstellen van de oorspronkelijke gevel met prachtige raampartijen en de imposante inpandige verbouwing is het gebouw omgetoverd tot een fantastische school waar het onderwijs in al zijn facetten verder tot bloei kan komen. Een upgrade voor de hele buurt en de ideale plek om te leren en te ontwikkelen. Het pand staat in een bestaande woonwijk en bevindt zich op loopafstand van het Centraal Station, dus een ideale locatie. De totale 9.000 m2 BVO werd teruggebracht naar 4.500 m². De 2e verdieping aan de oostvleugel is deels gesloopt (± 800 m2). De kelder blijft ongebruikt.

Er werden 22 lokalen gerealiseerd met op de 2e verdieping de gymzaal. Met tevens het auditorium, een kantine en een patio. De gevels werden na grondig te zijn gerenoveerd, geïsoleerd en duurzaam van zonwering voorzien. De gehele installatie werd vernieuwd, waarvoor gebalanceerd ventileren, warmteterugwinning en topkoeling de basis vormen. Deze opdracht is verworven na een Europese aanbesteding als Design & Build project.