Verbouwing en renovatie van bedrijfsgebouw Het Glazen Pand

Specialisatie: Bedrijfs- en industriebouw
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam Stadsontwikkeling
Architect: Adcom 2000 Architecten & Ingenieurs B.V.
Directievoerder: Gemeente Rotterdam Stadsontwikkeling
Locatie: Vierhavenstraat 52-54, Rotterdam
BVO ca.: 560

Aan de Vierhavenstraat in Rotterdam werd het Glazen Pand gerenoveerd.

De Vierhavenstraat is onderdeel van Stadshavens Rotterdam, een project waarbij het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam oude havengebieden veranderen in innovatieve woon- en werkgebieden. De werkzaamheden bestonden in hoofdzaak uit verbouwingswerkzaamheden ten behoeve van de verbouwing en herinrichting van Het Glazen Pand.

Het gebouw is geen monument, maar heeft wel een aantal kenmerken eigenschappen welke tijdens de renovatie bewaard dienden te blijven. De karakteristieke schuifdeuren werden hersteld.

Het Glazenpand bestaat uit een kantoordeel met twee bouwlagen met een gezamenlijk bruto vloeroppervlak van circa 430 m² en een werkplaats met opslag, met een totaal vloeroppervlak van 560 m².

In mei 2015 vestigde Studio Roosegaarde zich in het pand. Oprichter Daan Roosegaarde is een Nederlandse pionier, kunstenaar, ondernemer en ontwerper. Hij maakte onder andere een interactief korenveld van honderden LED-lampjes (Dune), een jurk die transparant wordt op basis van hartslag (Intimacy) en een snelweg waarbij de belijning oplicht in het donker (Smart Highway).

Roosegaarde zegt over zijn verhuizing naar het Glazen Pand:

“Rotterdam heeft de ambitie om dé Maakstad 2.0 te worden. Hier gebeurt het, hier wil ik zitten met mijn ‘droomfabriek’, op de plek waar cross-overs ontstaan.”