Zorg is de basis

Aan het einde van de 19de eeuw introduceerde de grondlegger van het latere familiebedrijf ‘Aannemingmaatschappij Van Waning’,  Jacob van Waning, de rioleringsbuis. Een uitvinding in een tijd waarin sanitaire voorzieningen slecht waren en in de gemeenten in Nederland cholera heerste. Toen prinses Wilhelmina rond die tijd  haar intrek zou nemen in Paleis Het Loo, onderscheidde Van Waning zich met het idee om daar een rioleringsstelsel aan te leggen. De eerste plek in Nederland. Van Waning werd de opdracht gegund, en voerde die  tot volle tevredenheid uit. Koningin Moeder Emma kon haar geluk niet op, dat haar familie en haar dochter konden opgroeien in een gezonde en veilige omgeving. “Ik kan het niet doen”, sprak ze, “maar als Wilhelmina de troon heeft bestegen, zal zij uw bedrijf het predikaat ‘koninklijk’ geven”. En zo geschiedde. Het was 1903.

Maar de crisis die rond 2010 toeslaat in de wereld, gaat ook niet aan “De Koninklijke” voorbij. Het trotse familiebedrijf uit Rotterdam wordt hard geraakt. Ondanks alle innovatie, ondanks een degelijke bedrijfsvoering en ondanks een hecht, familiair team is een faillissement onvermijdelijk. Maar omdat bloed kruipt waar het niet gaan kan en de overtuiging van succes nooit is verdwenen, wordt besloten om de mouwen nog maar eens op te stropen om een doorstart te bewerkstelligen.

Koninklijk is niet langer het predikaat, maar koninklijk  blijft de manier van werken. Het DNA van het familiebedrijf zit ontegenzeggelijk nog altijd in het bloed. Bescheiden, betrokken en betrouwbaar. Van Waning Bouw is een team. Het goede van toen, wordt gekoppeld aan het goede van nu. Zonder verleden, geen toekomst.

Verbeteren? Vanzelfsprekend, want de organisatie start opnieuw. Processen en procesmanagement vragen de aandacht. Daarnaast ligt een uitdaging op het gebied van automatisering. Van Waning Bouw gaat met haar aandeelhouders VORM Ontwikkeling B.V. en  Van Waning Vastgoed Ontwikkeling B.V. door als een modern bouwbedrijf. Bijvoorbeeld met de ‘care & cure’ aanpak, waarbij logistiek lastige verbouwingen worden gerealiseerd in onder andere de zorgsector, terwijl de dagelijkse gang van zaken ongehinderd doorgaat.

Naast bouwen, is er een specialisatie in bouwkundige brandveiligheid. Het wordt gekoppeld aan de bestaande dienstverlening, wat past in de filosofie van het bedrijf. Het begon met zorg en veiligheid en nog altijd blijft dat de basis van ons werk. Dat is waarin we onderscheiden.

Sinds 2022 gaan wij verder met de 5e generatie uit de familie Van Waning aan het roer.