Project Description

  • Bezinningsruimte Erasmus MC
  • Bezinningsruimte Erasmus MC
  • Bezinningsruimte Erasmus MC
  • Bezinningsruimte Erasmus MC

REALISATIE BEZINNINGSRUIMTE, ERASMUS MC ROTTERDAM

Specialisatie: Medische zorg
Opdrachtgever: Erasmus MC
Locatie: ’s Gravendijkwal, Rotterdam

Voor een ieder is er binnen het Erasmus Medisch Centrum een ruimte gecreëerd waar men tot rust kan komen ongeacht welke religie of levensbeschouwing iemand heeft. Deze plek voor rust en bezinning is er zowel voor medewerkers, bezoekers, patiënten en studenten.

De heg als landschappelijk element is vertaald naar het gebruik van roomdividers. De ‘heggen’ maken de ruimte kleiner zonder echt separate ruimtes te maken. De roomdividers zijn zo geplaatst dat een aantal zones ontstaat waar je rust en privacy zult vinden. De roomdividers zijn gemaakt van stalen frames waar cirkelvormige schijven in komen te hangen, als ‘zonnen’ die een zonnebaan door de ruimte doorlopen. Elke cirkel representeert een positie van de zon en zoekt qua beeld, materiaal en verschijningsvorm een connectie met het landschap en het ‘meer tussen hemel en aarde’.

De bezoeker kan plaats nemen op diverse zitelementen die als bloemen op een veld de wereld kleur geven. De combinatie van vloer en meubels vormt de ‘aarde’ waar je op leeft. Je blik wordt via de heggen en het landschap op de wand naar boven geleid. Het plafond, ‘de hemel’, is abstract door de zwarte kleur. Siereilanden markeren de heggen.

Tussen de ‘hemel en aarde’ van deze bezinningsruimte is er de bezoeker. Als indvidu, maar ook samen met anderen. Altijd op zoek naar zichzelf, of juist het naar het ‘meer’.